torstai 30. toukokuuta 2013

Puuhellan huuva

Puuhella sai viime silauksensa, kun peltisepät kävivät asentamassa huuvan. Kallista lystiä, mutta ollaan tyytyväisiä lopputulokseen. Ulkonäkö on sellainen kuin toivottiinkin, sulkupeltisysteemi vaikutti kätevältä ja puuhellan pellinkin saa tarvittaessa pois hormista. Ainoastaan rasvasuodatin on hankalammin irroitettavissa.

 


Oikealla sulkupellin kahva, vasemmalla rasvasuodatin.

Vielä ei olla huuvaa testattu käytännössä, kun aurinko on lämmittänyt tupaa tarpeeksi. Vaikkakin yllättävän viileänä tupa on pysynyt siihen nähden, että ei ole yhtään puuta suojaamassa ja aurinko on paistanut joka päivä. Terassin katto suojaa ainakin tosi hyvin, ettei aurinko pääse paistamaan suoraan olohuoneen isoista ikkunoista kuin varhain aamulla. Ja sälekaihtimia kun laittaa kiinni aina siltä puolelta, mistä aurinko paistaa.. Ässä Cooling -viilennyskoneeseenkin on nyt kytketty sähköt, ja kyllä se ihan viilentävän tuntuu, ainakin yhden illan kokemuksella. Tähän asti on toiminut hyvin myös ilmanvaihtokoneen yöviilennys-toiminto, eli ilma vaihtuu tehokkaammin yön aikana.

Isäntä on tässä lomaillessaan puuhastellut taas kaikenmoista pientä ja vähän isompaakin. Mainittakoon näistä nyt ainakin takaterassi, joka on nyt saanut lattiaansa laudat ja rappusetkin. Myös takaterassin pystypilarit on verhoiltu. Ensin niitä levitettiin hieman pienillä puunpaloilla ja sitten naulailtiin valkoista lautaa ympärille. Pari päivää isäntä on urakoinut vuokranosturilla räystäslautojen ja samalla myös aluslautojen maalauksen parissa sekä talossa että ulkorakennuksessa (ulkorakennuksesta aluslaudat tosin vielä puuttuu). Voidaan laittaa sitten kohta rännit ja kattoturvatuotteet tilaukseen. Kivasti piristää talon ilmettä, kun saadaan väriä lautoihin. Pihaa on vähän levitetty ja soraa tasailtu, mutta vielä on melkoisen epätasaista ja isokivistä. Sauna on nyt myös saunomiskunnossa ja pari kertaa jo lämmitettykin.


 Lopulta päädyttiin ostamaan Narvin valmistama rosterinen pelti kiukaan alle vesieristystä suojaamaan. Myös silikoneja on vedelty, naulakoita kiinnitetty ja onpa joku taulukin jo seinään eksynyt. Tästä jatketaan.
.

3 kommenttia:

 1. Hieno ja siistinnäköinen huuva.
  Meillekin pitäisi tilata/asentaan tuollainen. Heräsi pari kysymystä, jos ehtisit vastailla... Onko terästä vai alumiinia? Ja onko tossa mitään puhallinta/huippuimuria - vai onko ihan painovoimainen? Onko toiminut hyvin?
  t. Alakerran isäntä

  VastaaPoista
 2. Hei,

  Pulverimaalattua terästä.

  Me teimme sellaisen ratkaisun, että katolla on yksi huippuimuri, josta putket Y-haaralla puuhellalle sekä sähköhellalle. Molemmissa on sitten erikseen sulkupellit, joilla päätetään kummasta imetään.

  Mutta ei sitä kyllä puuhellan kanssa voi käyttää, se on niin tehokas, että vetää hellan raoista savutkin sinne. Mutta painovoimaisesti toimii hienosti, eli pelli auki mutta ei huipparia päälle, niin se kerää käryt. Näemmästä tuo huippuimuri päästää painovoimaisesti ilmaa läpi silloin kun ei ole päällä.

  Eli suosittelen painovoimaista, ainakin meillä se toimii riittävän hyvin.

  VastaaPoista
 3. Hei, kiitos tiedosta! Tästä aiheesta on vaikea saada tietoa. t. uuden rakentaja

  VastaaPoista