maanantai 21. tammikuuta 2013

Lomaviikon saavutukset

Lomaviikolla oli isännän lisäksi mukavasti apujoukkoja ja yhden päivän kirvesmieskin. Valmistakin siis tuli taas jotain. Hankittiin alkuviikosta jo vähän maalia ja olohuoneen tehosteseinän tapetit. Tikkurilan Nova Plast 20 ostettiin eteiseen ja kodinhoitohuoneeseen ihan valkoisena. Teknos pro 10 ostettiin päädyn lastenhuoneisiin värikoodilla (F456). Nämä olivat maalarituttavan suosittelemia maaleja. Telaksi  pintamaalaukseen ostettiin Motonetista Sokevan 22cm:n kultaraita-tela. Koska lastenhuoneeseen toivottuun violettiin (X426) tehosteseinään meni niin vähän maalia, siihen ostettiin Teknoksen Maestro 7 (jota sai tarpeeksi pienissä purkeissa).

Ennen maalausta piti hoidella vielä huoneiden nurkat kuntoon. Akryylimassasta ollaan hyvinkin montaa mieltä, mutta sitä meillä nyt sitten nurkkiin laitettiin. Nähtäväksi jää halkeileeko kuinka pahasti. Ja lopulta päädyttiin aiemmin ilmoitetusta poiketen kuitenkin paneloimaan huoneen katto ensin ja maalaaman sitten vasta pintamaali. Katon suojaamiseen meni kyllä vähän aikaa (hyväksi todettiin lopulta kipsilevyjen saumanauhan teippaaminen maalarinteipillä katon reunaan, mutta toisaalta kattoa paneloitaessa tuli kyllä melkoisesti pieniä naarmuja/kolhuja seiniin. Pintamaalin maalaaminen oli muutenkin haastavempaa, koska maali oli niin lähellä pohjamaalia, että oli vaikea nähdä mistä oli jo maalannut ja tuliko tasainen kerros. Tuoreena violettina maalaustulos taas näytti ihan järkyttävän laikukkaalta mutta kuivuttuaan väri onneksi tasoittui.

Lila seinä eräänlaisessa valaistuksessa.


Kaksi päätyhuonetta on siis pintamaalissa (muuten, mutta toisen huoneen sininen tehosteseinä puuttuu) ja katot paneloituna. Aika valkoiselta huoneet näyttävät, vaikka maali vähän kellertävä olikin. Tunnelma piristyi kummasti kun ikkunoista sai poistaa suojamuovit. Lisäksi on paneloitu toisen päädyn makuuhuoneen katto, työhuoneen katto ja tuulikaapin katto. Olohuonetta vähän aloiteltiin, mutta led-valojen johdot ja jokunen muukin johto on vielä vetämättä, niin sitä ei voitu vielä paneloida pitkälle. Odotetaan, että sähkömies tekee loput työnsä ennen kuin panelointia jatketaan. Pöly on valtava, kun paneeleita on sirkkailtu sisällä, joten senkin suhteen olis kiva saada panelointi pois alta ennen pintamateriaaleja. Kunnes taas sitten parkettia laittaessa pölytellään.

Makuuhuoneen katto paneloituna Malerin hopeasaarni-panelilla. Seinät vielä pohjamaalissa.

Sähkömiehen kanssa suunniteltiin led-valojen muuntajien paikat (3 muuntajaa tulee keittiön kaappien päälle, yksi makuuhuoneen yläkaappiin, yksi kodinhoitohuoneen kaapin päälle) ja isännän kanssa merkkailtiin kattoon spottien sijainnit. Laitettiin pari ylimääräistäkin, joihin ehkä vedetään piuhat tulevaisuuden tarpeita ajatellen. Saunaan laitettiin myös valopiuhat: johdot lauteiden päälle nurkkiin ja lauteiden alle keskelle. Vielä on asentamatta ainakin muutama kattorasia ja led-lamppujen kotelot. Ovikello unohtui sähkösuunnitelmasta kokonaan (kuten moni muukin asia) ja se asennetaan nyt ikään kuin oven raosta, koska varsinaiset ovet ei ole vielä asennettuna. Kiertelin kyllä tuossa ja kyselin mitä maksaa oveen lukot Abloy sento-avaimilla ja rivat. Helpottavaa oli, että lukkoja ei tarvitse tilata, joten niitä ei tarvitse viikko tolkulla odottaa, vaan ne saa mukaansa tyyliin seuraavana päivänä. Ilman asennusta toki.

Kirvesmiehen kanssa isäntä askarteli pesuhuoneen kattoon alaslaskun, asensi saunan oven ja paneloi saunan seinät. Vähän myös aloiteltiin pesuhuoneen katon panelointia. Meille tuli ihan tavallinen vaakapaneeli saunaan. Muistaakseni kuusipaneelia. Yleensä ilmeisesti kannattaisi propata kaikki ruuvit saunan ja kylppärin seiniin ennen kuin laatoittaa, koska helposti tärinä aiheuttaa vahinkoja. Meillä ainoaksi vahingoksi jäi onneksi makuuhuoneen puolelle kiviseinästä pudonnut pieni lohkare ja jotain pientä vauriota tuli kodinhoitohuoneenkin puolella. Nyt olen pohtinut käsitelläänkö saunan paneelit ja lauteet jollain supi-saunasuojalla tai muulla vastaavalla vai ei. Saunan paneelit ehtivät olla hätinä viikon sisällä, nätissä kasassa, mutta olivat jo ehtineet vetämään vähän kieroon. Ei meille turhaan joku sanonut, että paneelit kannattaa lyödä seinään heti. Mutta kyllä niistä kai hyvä sauna tuli. Muuria varten ostin karkeaa antiikkilaastia, joka olisi tarkoitus hiertää siihen. Toivottavasti lopputulos miellyttää. Ai niin, laattamies kävi vielä yhtäkkiä tasaamassa kodinhoitohuoneen kiviseinän uudelleen. Nyt se pitäisi vielä hioa ja todennäköisesti vähän paikkailla ennen pohjamaalia. Niin ja ilmeisesti lattian kosteuslukemat olivat nyt laskeneet osin jo sallittuihin lukemiin. Reunoissa olevan höyrynsulkukaistaleen alla oli ainakin vielä liian kosteaa. Laitettiinkin muovin alle lisää kapuloita, josko sieltäkin kuivuisi paremmin. Tarkoituksena ei aivan vielä ole ruveta lattian kaakelointiin vaan maalataan seinät ja tehdään katot ensin.

Saunan ovi asennettuna.
Saunan seinät paneloitu.
Pesuhuoneen katon alaslasku ja vähän jo paneeliakin.

Vessan kalustosta tulimme vihdoin johonkin lopulliseen tulokseen. Seinää vessassa on 14300mm ja päädyttiin alkuperäisestä suunnitelmasta poiketen lopulta väljään ratkaisuun: Vessaan tulee 1200mm allaspöytä, jonka alle allaskaapit ja neljä laatikkoa. Yläpuolelle mahdollisesti pelkästään iso peilikaappi tai peili. Myös liukuovikaapistojen väriä ja mallia veivattiin tässä viikon verran edes takaisin joka ilta. Googlen kuvahaku oli ahkerassa käytössä ja mieli muuttui laidasta laitaan: välillä ajateltiin tummaa pähkinää runkoon, välillä valkoista. Välillä hopea kehys, välillä valkoinen. Välillä valkoiset lasiovet, välillä tammiset puuovet. Kirkas peili, pronssi peili, harmaa peili. Nyt lähti lopullinen tilaus ja jännittyneenä odotellaan miltä lopputulos tulee näyttämään. Päädyttiin aika lailla kokovalkoiseen ratkaisuun: makuuhuoneeseen tulee kaksi valkoista sileää levyovea, kaksi kirkasta peiliovea (leveys á 105 ja korkeus 270, on siis ainaki peiliä..) ja valkoiset rungot ja kehykset. Eteiseen kaksi kirkasta peiliovea ja valkoiset reunat/rungot. Ehkä aika arka valinta eteiseen, mutta näillä mennään.

Parketti on ollut edelleeen pohdinnassa. Lauantain kauppareissujen tuloksena päädyttiin Karelian Tammi Antique -parkettiin. Tässä vielä nettiä surffasessa selvisi, että tämä parketti on öljytty eikä lakattu. Täytyy vielä selvittää mitä tämä oikein tarkoittaa kestävyyden ja hoidon kannalta.

Lopuksi vielä esikoisen terveiset rakennuksilta: Mulla on ollut hyvä mieli ja olen saanut rakentaa. Olen päässyt myös auttamaan lumitöissä. Saunan ovi on tullut. Ja vielä on semmosia juttuja tehty että on maalattu jo seinät. On laitettu jo kattoa lastenhuoneisiin ja makuuhuoneisiin. Olen siivonnut työkalukärryn.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti