tiistai 5. kesäkuuta 2012

Ulkorakennukseen kattotuolit, taloon paaluhatut

Nyt alkaa rakennustyömaa näyttää  rakennustyömaalta. Ulkorakennukseen on saatu kattotuolit ja huomenna toivottavasti valmistuu myös aluskate (kuvaa tulossa myöhemmin). Kattopellit laitetiin vasta tänään tilaukseen, kun saatiin mitattua kattotuoleista yläpaarteen mitta. Tilattiin samanmoiset Ruukin grafiitin harmaat Pural Matta -pellit kuin tulee taloonkin. Piharakennukseen meille tuli kahta erimoista kattoristikkoa. Autokatososaan tuli tavalliset ristikot ja varastojen ja autotallin päälle käyttöullakkoristikot. Autokatososassa meillä tulee olemaan normaalia korkeammat, muistaakseni 3,3m:n korkeat oviaukot, jotta mahtuu isommatkin ajopelit sisään. Niin ikään varastojen ja autotallin päällä välikatto tulee alemmaksi ja päälle siis käyttöullakkoristikot. Tilavalta vaikutti isännän kommenttien mukaan käytötullakko ja sinne saataneen paljon varastotilaa lisää.

Ollaan ahkeroitu toisaalla myös maalaushommissa. Iltayö jos toinenkin on tullut vietettyä maaseudun rauhassa pensseliä heilutellen ja välillä kuovien huikkimista kuunnellen. Ihanat kesäillat! On siis ollut aika mukavaa puuhaa. (ainakin vielä..) Tarkoituksena on maalata kaikki ulkorakennuksen laudat kertaalleen ennen asennusta. Sain maalatuksi räystäslaudat valkoiseksi ja ne on osittain jo asennettukin. Joitain kymmeniä, ehkä satakunta lautaa on maalattu Teknoksen Riihimaalilla punamullan väriseksi. Näistä on tarkoitus tulla ulkorakennuksen seinä. Monta sataa lautaa vielä toki puuttuu.. Seinä meillä tulee lomalaudoituksena. Pitkäaikaisten pohdintojen jälkeen ilmeisesti alle tulee nelituumaiset laudat ja päälle vitoset. Myös ulkorakennuksen maalia pohdin pitkään. Haluttiin sitää punamullan värinen, vaikka talosta tuleekin vaalean harmaa. Tarjolla oli perinteisen punamullan lisäksi erilaisia punamaaleja ja Wintexejä ja sitten oikein kunnon talomaaleja. Punamaaleja en kuullut kenenkään kehuvan, punamultaa ei välttämättä myöskään haluttu, koska se tahtoo niin haalistua nopeaa. Tavallinen talomaali akryyleineen ei myöskään kovin houkutellut. Riihimaalista kuulin paljon hyvää, joten rohkaistuin kokeilemaan sitä. Ja ainakin näin ensimmäisen maalauskerran jälkeen näkemättä valmista ulkorakennusta (kymmenen vuoden jälkeen) olen tyytyväinen.

Talon perustusporukka aloitti vihdoin myös hommansa. Tänään pääsivät etukäteen askarrellut paaluhattumuotit ja raudoitukset käyttöön. Paaluhattumuotit askarreltiin ulkorakennuksen perustusmuoteista. Moottorisahan terä siinä tylsyi, kun betonista lautaa sahasi, mutta pääsivätpä  käytetyt muotit heti uusiokäyttöön. Oma hommansa oli myös rautojen vääntelemisessä, mutta onneksi tähänkin oli loistokas apuväline. Aika tavalla rautaa näihin hattuihin menikin.  Tässäpä vähän myös kuvaa raudoitustyömaalta.

Jos ihmettelet, mitä ihmettä ovat paaluhatut, niin jaan kanssasi seuraavaksi sen vähän, mitä niistä tiedän.
Paaluhattu on  60x60x40 kokoinen (meidän tapauksessa ainakin) betonimöhkäle, joka valetaan paalun päälle. Paaluhatun sisälle tulee myös rautaa. Ja myös ulkopuolelle pystyyn laitettiin rautaa, ja näiden rautojen sisään olisi käsittääkseni tarkoitus asetaa perustusten Soxlex-muotit.  Ja tähän tietoni loppuvatkin. :) Näitä paaluhattuja meillä tarvittiin siis 16, koska paalujakin on 16.

Jännitystä on taas piisannut tasaisin väliajoin milloin missäkin asiassa. Harva asia sujuu heti kerralla oikein tai saapuu ajoissa. Mutta kyllä tämä silti tässä etenee. Päivä vain ja hetki kerrallansa..


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti