perjantai 16. marraskuuta 2012

Kaakeleita, keittiötä ja villoja

Ensimmäiset sisustustavarat on ostettu! Seinä- ja lattiakaakelit tuli valittua pesutiloihin, kodinhoitohuoneeseen ja vessaan. Lattiaan pientä antrasiitin väristä (tumman harmaa) laattaa. Seiniin mattavalkoista 25x40cm kokoista laattaa, jossa on vaaleat vaakaraidat, joita ei kuitenkaan juuri näy. Suoraan K-raudan tarjouksesta, vähän alle 10e/neliö. Kovin syvällisesti ei tähän kaakelien ihmeelliseen maailmaan/värimaailmaan perehdytty, mutta ihan tyytyväisiä ollaan ostoksiin. Ja laatoittajallekin kelpasi. Nyt pitäisi vielä päättää lattialaattojen saumaväri, haluttaisiin nimittäin tummempi/samanvärinen sauma kuin laatat on, mutta laatoissa näyttää yleisesti olevan reunat vaalennettuja... Pesutiloja saisi alkaa tasoittamaan ja seiniä laatoittamaan. Laatoitustöitä ei kuitenkaan tehdä itse vaan ne jätetään ammattilaiselle.


Olen myös perehtynyt kittien ihmeelliseen maailmaan. En oikein löytänyt tietoa mikä olisi ollut hyvää ja mikä ei. Ostin siis ihan Tikkurilan Presto J -nimistä kipsilevyjen saumatasoitetta. Vielä ei olla ainetta päästy testaamaan, mutta lähellä on sekin päivä. Varmaan ensin lyödään kuitenkin väliseinät umpeen ja villat piiloon, koska pölymäärä talossa on tällä hetkellä valtava.

Tällä viikolla isäntä on viettänyt vähän enemmän aikaa kotona ja emäntä raksalla. Mukavaa ja tervetullutta vaihtelua itse kullekin. Viikon ohjelmaan on kuulunut väliseinien villausta,  kalusteiden tukien lyömistä väliseiniin ja siivousta. Myös kipsilevyjen ruuvit piti vielä kiertää ja tarkistaa, että ne on ruuvattu tarpeeksi syvään. Yksi ilta ihan vain seisoskelin talossa ja pohdin kaikkea mahdollista: pistorasioiden sijainteja,  valokatkaisijoita, keittiötä, naulakoiden ja yleensäkin huonekalujen paikkaa... Hyödyllistä touhua sekin, koska tuli tajuttua (ja korjattua) monta asiaa, mm. että pistorasiat pitää laittaa aivan seinän viereen olohuoneessa, että ne eivät kaikki jää pianon taakse. Tai että keittiön valokatkaisija olisi hyvä olla myös kodinhoitohuoneen oven vieressä.
Putkimies ja sähkömies ovat käyneet tekemässä osuutensa väliseiniin ja ne alkavatkin pikkuhiljaa olla siinä kunnossa että saisi lyödä levyt seinän toisellekin puolelle. Ja sitten aloittaa seinien tasaaminen.

Pihatöitäkin tehtiin viime viikonloppuna sään salliessa koko lauantai. Siivottiin vielä viimeiset styroksit pellolta ja nosteltiin turhia tavaroita ulkorakennuksen välikattoon. Isäntä teki kunnon muovitukset ulkorakennuksen oviaukkoihin ja talon välikaton luukkuun. Lisäksi hiekoitettiin talon reunustaa yhden päädyn verran ja etuterassin reuna. Nyt kivijalan viereinen sora puuttuu enää takaterassin ympäriltä ja ulkorakennuksesta. Vähän ajettiin myös maata etuterassin viereen, jossa oli vielä routastyroksit ihan näkyvissä. Jos vielä sopivaa pikkupakkasta piisaa, niin miksei talon voisi kiertää soralla loppuunkin. Katsotaan.

Kökkämies on tehnyt etuterassia, niin että se alkaa olla viimeisiä lautoja vaille valmis. On hieman helpompi kävellä nyt sisälle taloonkin. Mutta suosittelen menemään terassilautakaupoille joskus muulloin kuin pikkupakkasella. Ei ollut kovin kiva nostella toisiinsa kiinni jäätyneitä läpimärkiä lautoja kärryille. Onneksi meillä oli paikka, minne saada ne kuivahtamaan ennen paikoilleen laittamista.


Keittiökauppoihin olen myös yrittänyt päästä ja nyt ollaan toivottavasti jo lähellä. Samalla olen työstänyt nurkkakaappia: Karuselli vai selvästi kalliimpi LeMans -mekanismi. Myös se, että huippuimurin putki on parikymmentä senttiä nyt kuitenkin sivussa on tuottanut vähän päävaivaa suunnitelmaani. Lopulta päädyin siihen, että meille tulee pienemmän tilan vaativa ja selvästi edullisempi karuselli-mekanismi nurkkakaappiin. Näin osuvat sekä huippuimurin putki että viemäri ja vesijohdot paremmin kohdilleen.
 
Talossa on ollut puhallusvillojen jälkeen mukavan lämmin. +16. Kosteudenpoistaja hurisee koko ajan. Villojen jälkeen talon sisällä oli jonku päivän kosteaa kuin saunassa, ja kosteudenpoistajan säiliö piti käydä tyhjäämässä pari kertaa päivässä. Nyt vesi menee letkua pitkin suoraan viemäriin, joten enää ei ole tarkkaa tietoa kuinka paljon vettä tulee. Mutta kosteus on ainakin vähentynyt selvästi. Myös takkaa ja puuhellaa on välillä lämmitetty/kuivatettu. Toivottavasti on väliaikaista, että puuhella ei vedä, jos ei joku ikkuna ole auki. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti