perjantai 7. joulukuuta 2012

Valkoisia länttejä

Sisäseinät alkaa pikkuhiljaa täyttymään valkoisista läiskistä. Seinien kittailu on apujoukkojen vauhdittamana lähtenyt hyvin käyntiin ja osa huoneista taitaa olla jo melkeinpä valmiinakin. Toista sankoa Presto J -tasoitetta on lyöty seiniin. Kipsilevyjen saumakohtiin on laitettu saumanauha, ruuvin kohtiin pelkkä kitti. Nurkkien tekotapa on vielä päättämättä. Ja vaikka ruuveja oli kuinka ruuvailtu mukamas syvään, niin kyllä niitä silti vielä paljon lastaan kolahteli ja piti ruuvata syvemmälle. Saumanauhoja oli  kuulemma hankala saada tiiviisti, jotta ei ilmakuplia jäisi alle, mutta kyllä siihenkin konstit keksittiin. Meillä toimittiin käsittääkseni seuraavasti. Ensin tasoitetta saumaan, päälle saumanauha ja pienellä muovirullalla rullattiin nauha tiviisti tasoitteeseen. Tämän jälkeen annettiin kuivua ennen seuraavaa tasoitekerrosta. Ja kyllä tällä taktiikalla meidän taidoilla vielä se kolmaskin tasoitekerros vaadittiin. Ja saumakohdissa neuvottiin käyttämään tarpeeksi leveää lastaa, meillä on 35cm:n lasta.

Kalusteista on nyt vihdoin päästy selvyyteen, joskin tarkemmat yksityiskohdat on vielä sopimatta. Käytämme paikallisia pienempiä yrityksiä. Keittiön ja kodinhoitohuoneen kalusteet päädyimme lopulta ottamaan eri paikasta kuin makuuhuoneiden, eteisen ja vessan kaapit ja liukuopikaapit.

Pesutilat on tasoitettu toiseen kertaan.Viimeksi jäi vähän vielä kesken ja muurausholkkien alta paljastui vähän vielä tasoitettavaa. Pesutiloihin käytettiin sekoitusta märkätilalaastista ja saneerauslaastista. Isommat reiät tukittiin muurauslaastilla. Seuraavaksi on edessä se tärkein eli vesieristäminen. Vaihtoehtona meillä oli Kiillon tuotteet ja Vetonitin tuotteet. Eristäjä olisi vähän mieluummin käyttänyt itse Kiillon tuotteita, mutta netistä lukemamme ja TM:n rakennusmaailman testin perusteella (ei pidä vettä) ei sitten kuitenkaan uskallettu riskeerata. Toteanpa tässä vielä senkin, että on kyllä melkoisia hintaeroja näillä(kin) tuotteilla eri rautakaupoissa. Pienellä vaivalla eli parilla puhelulla syntyy helposti isotkin säästöt. Jonkinlaisella pintakosteusmittarilla mitattiin vielä meidän lattian kosteus. Se näytti 74, kun kyseisellä mittarilla mitattuna sen kuulemma kuuluisi olla 60. Kuivattavaa siis vielä on, mutta ei tässä toisaalta vielä tosiaankaan olla edes sillä mallilla, että lattioita olisi tarpeen saada peittoon.

Hengittäviä maaleja ja tapeetteja ollaan yritetty selvittää, mutta se on vielä vaiheessa. Mittailin tuossa myös vähän seinäpinta-aloja mahdollisia tehosteseinien tapetteja varten. Samoin mittailin paljonko tarvitaan kaakelia puuhellan läheisyyteen ja keittiökaappien välitilaan. Nämä tiedot on hyvä olla mukana, kun kaupoissa kiertää. Seinä- ja lattiamateriaalien lisäksi jossain vaiheessa on ostettava ja mietittävä vielä listat. Niitä meidän talopakettiin ei kuulu. Kattopaneelit sen sijaan on vielä tulossa Hartmanilta ja väliovet. Hanat, pöntöt ja lavuaarit on mietitty aikoinaan lvi-suunnittelijan kanssa, mutta täytyy nekin vielä pikaisesti käydä läpi. Pihavaloja kävin jo kaupoissa katsomassa, ja löysinkin ihan hyviä vaihtoehtoja. Yksi iso asia, mihin isäntä saa vuorostaan perehtyä on kattoon tulevat spotit, todennäköisesti led-spotit.

Kuulostaa jo pikku hiljaa siltä, että ollaan loppusuoralla. Ja ainakin ajatuksissa ollaankin, kun pitää miettiä materiaaleja seuraavaan vaiheeseen. Eikä tässä tosiaan ole enää sisäseinien tasoittamisen jälkeen kuin pintamateriaalit ja kalusteet. Ja saunan rakentaminen. Mutta kyllähän niissäkin työtä vielä piisaa pitkäksi aikaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti