torstai 17. toukokuuta 2012

Ulkorakennuksen valu

No niin. Jotain edistystä on taas tapahtunut. Ensinnäkin sorapiha on nyt levennetty lopulliseen (?) kokoonsa ja samalla on kaivettu jo talonkin kohdalta ruokamulta pois ja laitettu kangas ja sora tilalle. Putkistoa (salaojat, sadevesi, viemäri) ei vielä ympärille vedetty, kun paalumies tulee vasta ensi viikolla. Mutta paalujen kohdat on merkitty. Toivottavasti ilmat olisivat nyt aurinkoisia, että märkä pelto ehtisi kuivumaan ennen paalukoneen saapumista. Sillä märkää sielä kyllä on.

Koska paalutus lykkääntyi viikolla, niin rohkaistuttiin ja valettiin ulkorakennuksen antura ja sokkeli. Toivotaan, että se ei nyt sitten vaurioidu paalutuksessa. Mutta ei mennyt valukaan ihan täydellisesti. Ensinnäkin pumppuautoa sai odottaa sovitusta puoli tuntia ja myös seuraavaa kuormaa joutui odottamaan puoli tuntia. Lisäksi betoni olisi ilmeisesti saanut olla jäykempääkin. Nyt se oli 16mm kivellä ja notkeus oli S3. Mutta kyllä siitä hyväkin lopulta ilmeisesti tuli (toivottavasti näyttää vielä hyvältä senkin jälkeen kun laudoitus on otettu pois). Vähän vain meinasi betoni pursuta laudan raoista/anturan päältä ja kovasti oli siinä neljällä ihmisellä tekemistä.. Jonkin verran haastetta sokkelin valamiseen lisäsi se, että pohjatyöt eivät menneet ihan täydellisesti ja pohjan korkeudessa oli muutaman sentin heittoja. Näin ollen sokkelin pintaa ei voinut tasata suoraan sokkelimuottin pinnan mukaisesti, vaan laserilla täytyi katsoa, koska pinta on suorassa. Ylijäämästä tehtiin jonkin verran betonilaattoja. Kukaties niillekkin joskus käyttöä löytyy. Myös tierumpua vahvistamaan laitettiin vähän ylijäämätavaraa. Nyt onkin sitten sopivasti taivaalta ropissut välillä vettä valua kostuttamaan. Sade on siis toisaalta ollut hyväksikin.

 
Tänään käytiin vähän koko perheen voimin puuhastelemassa pyhäpäivän ratoksi ja purkamassa ensimmäisiä lautoja valun päältä. Pääsin kokeilemaan myös poravasaraa, jolla tasailin sokkelin päältä poisotettujen lautojen alta paljastuneita epätasaisuuksia betonissa. Isäntä irroitteli pulttilukkoja muoteista. Mukavaa puuhasteluahan tämä rakentaminen on ainakin silloin kun ei ole mitään kiirettä ja myös pienet jaksaa olla apuna tai touhata omiaan. Mutta pitkää päiväähän isäntä on tälläkin viikolla tehnyt. Aamuisin ennen seitsemää tontille, sieltä jossain vaiheessa aamupäivällä töihin ja sieltä taas heti tontille ja illalla kotiin nukuttamaan lapset (kun emäntä on vuorostaan töissä). Mutta kummasti sitä jaksaa paremmin, kun kesää kohti mennään ja on valoisaa.


Tähän on tulossa autotallia ja varastoja.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti