sunnuntai 29. heinäkuuta 2012

Panelointia ja maalausta

Seinien panelointi on lähtenyt hyvään vauhtiin. Nyt on paneloituna yksi pääty niin korkealle kuin meidän rakennustelinein ylettyi. Paneloinnissa ei tainnut sen suurempia ongelmia olla, kun vauhtiin päästiin. Katkaisulista tuotti jonkin verran päänvaivaa, mutta kyllä senkin yli päästiin. Maalasin samoilla telineillä apumaalarini vinkkaamana paneelit saman tien naulaamisen jälkeen toiseen kertaan, niin ei tarvitse uudelleen telineitä pystyttää. Ja nyt oli helppo maalata, kun ei oltu vielä ikkunoita asennettu eikä ollut valkoiset koristelistat paikoillaan. Ihan koko päätyä en tosin vielä maalannut, yläosan vain. Ja ihan ylimmäinen kolmio on vielä siis paneloimattakin. Sain myös vinkin maalata räystäiden alla olevat poikkipuut valkoiseksi, jotka jäävät aluslautojen alle, jottei sieltä loista läpi puu. Enpä ollut itse tuotakaan tullut ajatelleeksi.


Lauantaina isännän kanssa jatkettiin alusriman+laudan asentamista etuseinälle pääoven viereen. Vähän ihmetystä tuotti se, kuinka paneloinnin kuulu mennä terassin kohdalla, mutta laitettiin ne nyt sitten parhaaksi katsomallamme tavalla.

Panelointi on onnistunut nyt hyvin, kun puukolla menin kaikki lautojen lukot lävitse. Siihen ei yksi päivä piisannut. Onneksi minua viisaammat keksivät, että sen välin pystyy myös höyläämään sellaisella pienellä taltalla. Se sujui vähän nopeammin. Maalaus on myös edistynyt kiitos kökkäväen, vaikka itse en olekaan oikein pensseliin nyt ehtinyt tarttua. Toinen panelikasa on jo melkein maalattuna.



Talon asennusporukka sai sisäkattoruoteet valmiiksi ja höyrynsulun kattoon. Keskelle taloa jätettiin aukkopaikka höyrynsulkuun, jotta putkimiehet yms. pääsevät paremmin välikattoon tekemään asennuksiaan. Asennuspojat ovat kyllä olleet reippaita ja ahkeria ja hoitaneet hommansa mielestämme hyvin. Ja myös siivoilevat jälkiään, peittelevät lautakasat jälkeensä yms. Tyytyväinen sopii olla.







Ulkorakennus on ollut nyt aivan tyystin tauolla. Ulkolaudoitusten laittamista tämäkin pääty vain odottelee. Minun pitäisi myös etsiä jostain tähän puulatoon ja varastoon jostain pariovet. Saataisiin talveksi tavarat ovien taakse. Illat alkavat vähitellen jo pimetä ja ilma syksyyntyä.







keskiviikko 25. heinäkuuta 2012

Maalausta ja panelointia

Tänään jatkui maalaus taas apujoukkojen kera. Harmaan lisäksi maalailin valkoisella koristelistoja, koska niitäkin aletaan pikku hiljaa tarvitsemaan. Meille on tulossa jonkinlainen perinnekoristelistoitus.

Maalaustyö ei ole sekään sujunut ihan ongelmitta. Tänään ensi töiksi maalattiin kaikki laudat uudestaan, koska huomattiin, että lähes joka laudassa on liian vähän maalattu paneelin ohuinta kohtaa, "kieltä". Tarkoittaa siis sitä, kun paneelit yhdistää toisiinsa, niin näkyviin jää vähän valkoista. Tai ei välttämättä nyt näy, mutta jos paneelit vähänkään elävät seinässä, niin tulee näkyviin valkoista pohjamaalia. Ja koko etukäteismaalauksen idea oli, että näitä valkoisia ei sieltä sitten myöhemmin pompsahtele näkyviin. Huomattiin myös, että niin hyvä idea kuin autotallimaalaus olikaan, ei valaistus sielä ole kaikista optimaalisin, ja niinpä haukia syntyy helposti.

Toinen maalareiden saama nootti liittyi paneelien yhdistämiseen. Paneeleita ei nimittäin saanut oikein yhdistettyä, koska maalia oli käytetty liikaa. Eli siis ensin pitää maalata paneelit paremmin, mutta sitten maalia onkin liikaa. No syyksi ilmeisesti paljastui se, että "lukkoon" eli siihen kielen vastakappaleeseen oli mennyt maalia sinne sisään. Lähestulkoon kaikissa paneeleissa lienee tämäkin vaiva. Huomenissa siis ehkäpä rapsuttelen puukolla kaikista tämän maalin pois. Toivottavasti onnistun loput paneelit maalaaman tarpeeksi hyvin. Mutta olkaahan tarkkana kaikki te paneeleiden maalarit! :)

tiistai 24. heinäkuuta 2012

Parin päivän saavutukset

Paljon ei olla itse vielä tällä viikolla ehditty tekemään, mutta Hartmanin pojat ovat ahkeroineet pari päivää. Taloon on saatu peltikatto. Katto on grafiitin harmaa Ruukin Pural matta. Etuterassin jiirit ovat vähän vielä kesken, ja takaterassilta pellit puuttuu. Mutta taas näyttää asteen valmiimmalta. Ja ilmat ovat suosineet, koska ei juurikaan ole satanut. Hyvin peltejä näyttää kaksinkin katolle saavan, vaikka sitä vähän epäiltiinkin. Sisäpuolella ovat ehtineet vähän myös jo aloittamaan villojen laittoa. Sitä sitten peltien jälkeen jatkavat. Seuraavaksi höyrynsulkumuovi ja lopuksi ikkunat (ja ovet). Päätettiin ottaa asennusporukalta vielä myös sisäkattoruoteiden asennus. Oltiin nämä laudat ja asennus kaupasta jätetty aikoinaan pois. Nyt asennusporukka kuitenkin meinasi, että ei höyrynsulkumuovia oikein saa kiinni ilman että laittaa nämä ruoteetkin samalla. Niinpä sitten otettiin tämäkin asennus vielä heiltä.
Päätyseinä sisältä

Itse olin tänään taas apujoukkojen kanssa maalaamassa paneeleita. Tänään laitettiin maalauspiste ulkorakennuksen autotalli/varasto-osan sisälle. Se tuntui toimivan hyvin, koska auringonpaistekaan ei häirinnyt. Auringonpaahdettahan tuolla puuttomalla tontilla piisaa eikä maalausvarjoa oikein tahdo löytyä.

Päätyseinä ulkoa
Kökkämies toisaalla ahkeroi talon naulausrimojen kanssa. Tuulensuojalevyn päälle lyödään ensin rima ja sen päälle lauta. Yläosan ja alaosan väliin tulee poikkilauta ja myöhemmin myös koristelista katkaisemaan panelointi. Kovasti näin aloittelevana rakentajana saa papereita tuijotella, että mitenkä mikäkin ulkoverhousdetalji tehdään. Onneksi taas saatiin vähän konsultaatioapua Hartmanin rakennusporukalta.

sunnuntai 22. heinäkuuta 2012

Maalauskökkää

Kyllä on hommat tässä loppuviikossa edistyneet mukavasti, kun on ollut väkeä talkoissa. Ulkorakennuksen lautoja saatiin maalatuksi sen verran, että niillä toistaiseksi pärjätään ja talon seinäpaneeleiden maalaus saatiin hyvälle alulle. Ranteessa jo taas alkaa tuntumaan, että on pensseliä heilutellut monena päivänä. Ulkorakennusta on viimeistelty ja saatu viimeiset kipsilevyt kiinni. Lisäksi toisen päädyn seinälautojen aluslaudat on laitettu paikoilleen kipsilevyjen päälle. Ulkoverhousta vaille valmiina siis sekin. Laudatkin tuli jo sirkattua oikean kokoisiksi. Ulkorakennukseen miehet kiinnitivät vihdoin myös autokatoksen ikkunat. Ja vedettiin rajaojaan sadevesiputki ulkorakennuksesta.

Talon lattiavalua vähän kasteltiin ensimmäistä kertaa ja taas piti teippailla muovejakin paremmin kiinni, kun tuulen suunta oli vaihtunut ja muovit lepattivat. Betonia siivottiin runkopuista ja vielä pitäisi imuroida moska sieltä pois, ennen kuin villat asennetaan. Ensi viikolla jatkuu Hartman-kodin asennus ja toivottavasti saadaan pellit katolle.

keskiviikko 18. heinäkuuta 2012

Lattia on

Yksi etappi on taas saavutettu kun sekä talon että ulkorakennuksen lattia on nyt valettu. Kovasti jännitti ja stressasi aiva yötä myöden, kun kaikki mitä tässä viime viikkoina on tehty peitettiin paksulla betonikerroksella. Juuri ja juuri ehdittiin aamulla saada vielä maadoitusrauta lattiaverkkoihin kiinni, kun se oli illalla unohtunut. Työmiehet olivat nimittäin yllättäen aloittaneetkin todella aikaisin ja kun isäntä kuuden jälkeen meni muka ajoissa paikalle, niin siellä oli enää tuulikaapissa vähän betonitonta. No maadoitusrauta tuli sitten eteiseen teknisen tilan sijaan. Toivottavasti sähkömies saa sen siitä jotenkin kytkettyä.
Ihan hienolta lattia näyttää ja vaikuttaisi siltä, että kaadotkin ovat onnistuneet hyvin.

Lattiavalu peiteltiin seuraavana aamuna muoveilla. Kovasti mietittiin olisiko saanut jo illalla peittää, mutta odotettiin sitten aamuun asti. Myös lähes kaikki ovet ja ikkunat tilkittiin muoveilla, jottei ole voimakasta läpivetoa. Kovasti kosteus sitten heti nousikin sisällä, mutta lähti sitten laskuun muovien laiton jälkeen. Ulkorakennusta oli hankala saada tiiviiksi, mutta kyllä siihenkin muovi lopulta saatiin niin, ettei se lepata. Muovia kovasti mietin, mistä sen ostan, kun rakennusmuovi tuntui niin kalliilta, mutta lopulta sopivaa löytyi Biltemasta, 30e/200m2. Ei ehkä niin paksua kuin rakennusmuovi (joka olisi maksanut yli 100e), mutta ihan kohtuullisen kestävää kuitenkin.


Finnfoamit alajuoksun vieressä ja alla

Täytyy kyllä sanoa, että taas meni triplasti niin kauan lattiavalun valmistelussa kuin ajatteli. Onneksi oltiin valupäivää siirretty suosiolla perjantaihin. Vielä siinä vaiheessa, kun oli mukamas valmista meni vielä pari iltaa yömyöhään. Oli uretaanin laittoa, sähköjohtojen/vesiputkien kiinnittämistä, ettei ne uppoa valuun yms. Alajuoksun reunaan laitettava 5cm:n finnfoam soiro työllisti yllättävän paljon. Ja se, kun päädyttiin laittamaan myös alajuoksuun uretaanilla täytetyn kummallisen lovireunan päälle(alle) pieni finnfoamsoiro. Se oli hankala tunkea sinne alle rautojen taakse.

Toissapäivänä sain ostettua myös koepurkin seinämaalia ja maalasin kolme paneelia. Eilen aamulla tontilla käydessäni (kun ikkunakuski soitti 6.15, että kohta on ikkunat tontilla) laitoin ne talon seinään, ja se näytti... noh, harmaalta. Tässä kun sitä tänään ohi mennen ollaan tuijoteltu, niin todettiin, että eikähän se ihan hyvä ole. Eteen tulee kuitenkin niin paljon valkoista terasseihin, ikkunoihin ja oviin, että ei maalia ehkä kuitenkaan sovi enää vaalentaa. Ajattelin, että josko se näyttää lopulta kamalalta, niin maalataan ensi kesänä sitten hitusen eri harmaalla. Kuitenkin joutuu vielä toisen kerran maalaamaan. Myös ulkorakennuksen seinälautoja olin vielä maalamassa, koska niitä puuttuu muutama kymmenen.

Tänään oli rakennekatselmus. Pieniä tuentalisäyksiä tuli kattotuoleihin ja ulkorakennuksen autokatokseen. Muuten kaikki kait oli kunnossa. Yläkerta-asiaa selvittelin vielä tänään kattotuolifirmasta. Selvisi, että ristikot ovat käyttöullakkoristikot muuten, mutta niissä ei ole alapaarretta vahvistettu ja niskojen solmukohtaa vahvistettu isommalla raudalla. Käyttöullakkoa ei siis oikein kunnollista ainakaan saada, ehkä jonkinmoinen pahvilaatikkoullakko. No tässä vaiheessa tilaa ja puuhaa on kyllä varmasti riittämiin. Katsotaan sitten joskus. Mutta fiksu olisi ehkä kuitenkin tilannut käyttöullakkoristikot, kun ne ei kovin paljoa kalliimmat olleet.

Sähköt on myös kaivettu nyt ulkorakennuksesta tupaan. Vielä kytkentä puuttuu. Rajaoja (jota ei oikeastaan edes ollutkaan) tuli myös tänään kaivetuksi. Hommat etenevät hitaasti mutta varmasti.

keskiviikko 11. heinäkuuta 2012

Lattiavalua odotellessa

Raudoitukset on timpureiden ja kökkäväen kanssa saatu asennetuksi. Myös ulkorakennukset styroksit ja raudat alkavat olla paikoillaan oottamassa,että saisi betonia perjantaina päälleen. Parilla päivällä myöhennettiin valua suunnitellusta, mikä osoittautui ihan viisaaksi ratkaisuksi, koska kaikessa meni taasen yllättävän kauan. Ja vähän tässä on alentunut työkuntokin ollut flunssan vuoksi yhdellä sun toisella.


Takan kohdan raudoitus
Mutta aloitetaan talosta. Sinne on nyt asennettu viemärit (toivottavasti) oikealle korkeudelle ja lattiakaivot on valettu. Putkimies asensi lattialämmityksen ja täytyy kyllä sanoa, että surrauskoneella putkien kiinnisurraaminen sujui tosi joutuisaan, että ehkä olisi itsekin oitänyt raudoitusta varten käydä vuokraamassa sellainen. Etenkin, kun meille tulee tämä kantava 15cm paksu laatta normaalia suuremmalla rautamäärällä.

Raudoitukset ja putket valmiina.

Myös kaikki reiät on tilkitty uretaanilla ja finnfoamit laitettu alajuoksuun. Viimeiseen asti pohdittiin ja selviteltiin mitenkä finnfoamit tässä meidän soxlex-rakenteessa oikein kuuluisi laittaa ja olisiko parempi laittaa höyrynsulkumuovikaistale jo lattiavalun sisään. Lopulta päädyttiin tekemään Hartmanin normaalien ohjeiden mukaan, eli alajuoksuun tulee 5cm:n finnfoam ja höyrynsulkumuovi tulee vasta lattiavalun päälle (vaikka meillä lattia ei ollutkaan ennen runkoa valettuna). Höyrynsulkumuovia ei oikein saanut asennettua tähän, koska meillä on soxlexeissa sokkelin lähellä ne pystyraudat, jotka lattiarautojen päälle myöskin taitettiin. Toivottavasti nyt tulee tarpeeksi tiivis tällä tyylillä eikä tarvi myöhemmin alkaa lattioita aukaisemaan. Hartmanilla oli nyt uutta sekin, että alajuoksua ei katkaista ovien kohdalta. Jopa niin uutta, että asennusporukka oli ne ensin vanhasta tottumuksesta katkaissut. Asia onneksi huomattiin ja saatiin korjattua.

Koko viikko on ollut kovin sateista, joten onneksi on aluskate päällä ja seinissä levyt. Vaikka kastuvathan nekin. Nyt vain toivotaan kuivaa keliä silloin ennen kuin asennusporukka jatkaa hommiaan. Seinäpaneelitkin odottavat maalaustaan. Maalia kävin jo valitsemassa ja vaikuttaa siltä, että Teknoksen Nordica Eko olisi tämän hetken paras maali. Onko kellään kokemusta?

Niin ja ulkorakennus. Lattiapinta saatiin tasaiseksi vasta laittamalla suodatinkangas ja päälle hiekkaa. Laseria, kun ei ollut niin suora lauta, jonka päälle oli teipattu vatupassi ajoi saman asian. Aika paljon hiekkaa sinne lopulta menikin. Isäntä urheasti sitä pienestä raosta kaivurilla sisään nosteli ettei tarvinnut niin paljoa lapioa käyttää. Styroksien laitossa meni yllättävän kauan, koska lämpimän ja kylmän seinän rajalle piti seinän keskelle piti laittaa yksi finnfoam pystyyn, siten että sen yläreuna jää lattiavalun tasolle. Näin vältettäisiin kylmäkatko seinärakenteessa. Styroksien laittaminen oli siis melkoista leikkaamista ja sovittelua. Mutta valmiiksi sekin taas tuli kiitos apujoukkojen. Ihanasti lapsetkin jaksoivat tehdä pitkää päivää iltamyöhään asti ja innokkaasti auttoivat styroksien laittamisessa. Styroksia tulikin ulkorakennukseen muistaakseni 6-7 kerrosta. Osittain vain keventämään, jotta ei tulisi aivan niin suurta soramäärää, eikä ulkorakennus uppoaisi. Styroksien päälle asennettiin viimeiseksi raudoitusverkko. Tähän ei sen kummempia lisäraudoituksia laitettu. Oikein odottaa, että lattia saataisiin valettua ja pystyisi alkaa keräämään ulkorakennukseenkin jo tavaraa varastoon. Ja vaikka puita puulatoon. Nyt kaikkea on pitänyt kanniskella edes takaisin, kun haluaa säilyttää tavaroita katoksen alla, mutta toisaalta taas lattiaa on pitänyt työstää eteenpäin. Nythän ulkorakennus tulee sitten sisältä väliseiniä ja kattoa vaille valmiiksi. Sitä odotellessa..


perjantai 6. heinäkuuta 2012

Talossa tuulensuojalevyt

Taloon saatiin tänään tuulensuojalevyt. Tässä tuoretta kuvaa edestä ja takaa. Harmillista, että olivat jättäneet ikkunan ja oven kohdan auki jo nyt, jolloin pääse vesi satamaan sisälle. Päädyissä sentäs olivat ne peittäneet. Mutta onneksi nyt on ollut pitkään oikein lämpimiä ja tuulisia päiviä sadepäivien jälkeen, niin runkopuut saatiin nyt ainakin kuivana peittoon. Talo alkaa vähitellen näyttämään jo vähän talolta vai mitä?



Talo edestä. Oikean puoleisin ovi on pääovi.

Talo takaa.

Tässä vielä kuvaa ulkorakennusen siitä päädystä, joka on jo laudoitettu valmiiksi. Myös yläkolmion ja alareunan välipelti on paikallaan. Takaseinäkin on melko pitkälle laudoitettu ja ikkunan kohdat odottavat ikkunoitaan, mutta muut osat on vielä ihan tuulensuojalevyllä.



torstai 5. heinäkuuta 2012

Runko valmiina

No niin. Niin paljon on tapahtunut sitten edellisen kirjoituksen, että en varmaan edes muista kaikkea edes mainita. Asennusporukka on ainakin ahkeroinut ja talo alkaa näyttämään talolta. Ihan viimeisintä kuvaa ei ole, joten on tyytyminen parin päivän vanhaan. Runko kattotuoleineen on siis pystytetty Hartman Kodin puolesta. Myös terassien rungot ovat paikoillaan. Ja johan tässä on mietitty, että mitenkäs meille nyt noin korkea talo tulikin ja miksi meille ei tule yläkertaa. Mutta ei nyt sitten tule, ei edes käyttöullakkoa taloon, koska näitä ei ole huomioitu missään kattotuolien/seinien kantavuudessa. Kattotuoleihin kyllä iso tila jää. Sisäpuolikin on saatu jo sen verran suojaan, että aluskate räystäslautoineen on valmiina. Vielä aikovat miehet urakoida tuulensuojalevyt ennen lomaansa.

Sillä välin meidän on sitten tarkoitus saada aikaan lattiavalu. Sähkö- ja putkimies ovat jo omat putkensa vetäneet meidän merkkaamiin väliseiniin ja toinen styroksikerros on laitettu. Väliseinät merkattiin siihenkin lattialämmitystä varten, ja onneksi tuli samaan kohtaan seinät molemmissa kerroksissa. Myös keskilinjan styroksi sahattiin moottorisahalla samalle tasolle. Tänään saatiin lattian raudoitus niin hyvälle mallille työmiehen ja kökkäväen avulla, että enää muutamia tassuja puuttuu. Nyt on siis laitettu 8mm raudoitus toisin päin 40sentin välein ja toisin päin 17,5 sentin välein 25/30mm tassuille. Ja päälle lattialämmitysverkko 80mm tassuille. Lisäksi lattialämmitysputkien päälle tulee vielä keskilinjan päälle 10mm vahvikerautaa n. 3metrin pätkissä + takan kohtaan vielä muutama lisärauta. Ja tähän käännetään vielä sokkelissa pystyssä olevat raudat. Johan on rautaa. Lattialaatan paksuudeksi tulee 15cm. Vielä puuttuu 5cm:n Finnfoam-soiro, jonka pitäisi kiertää alajuoksu. Alajuoksun alla kiersi laudassa joku kumma lovi, jonka talon asennusporukka lupasi vielä täyttää myös uretaanilla. Varmaan myös kaikenmoisia rakoja styroksissa/putkien juuressa täytyy vielä tilkitä uretaanilla. On muutes tosi kätevä semmoinen uretaanipistooli, tai miksikä sitä kutsutaankin.

Putkimiestä odotellaan jokunen päivä, mutta toiveissa olisi saada lattiavalu kuivumaan mahdollisimman pian, jotta se ehtisi kuivua ennen kuin seiniä aletaan villoittamaan ja muovittamaan. Tarkoituksena olisi yrittää lähipäivinä urakoida myös ulkorakennuksen lattia sille mallille, että sekin saataisiin valettua samalla kertaa. Siinä pitää vielä tyhjäyksen jälkeen vähän sorapintaa tasata ja lisätä soraa. Laittaa styroksit ja rautaverkot. Lämpimän ja kylmän seinän väliin pitäisi jonkinlainen katko saada aikaiseksi. Se on tarkoitus askarrella Finnfoamista tehdyllä soirolla. Tämän kaistaleen tulisi ulottua maanpinnasta betonin yläpintaan.

Nyt täytyisi kipinkapin kipittää takkakaupoille ja muurarin pakeille. Ilokseni huomasin, että Tiileri oli justiinsa nostanut hintoja.. Vaan niinpä se taitaa olla, että kaikki on halvempaa nyt, kun hetken päästä, mutta kaikkea toki ei voi varastoida. Myös maalikaupoilla täytyisi käydä, koska talon paneeleitakin saisi jo ruveta maalaamaan. Niissä on valkoinen pohjamaali, mutta tarkoituksena on maalata ne kertaalleen oikealla värillä. Hartman Kodilta sain värikoodin, sille helmen harmaalle, joka ollaan kuvastosta valittu ja paikan päällä hyväksi todettu. Toivottavasti se näyttää hyvältä vielä koemaalauksen jälkeenkin.