lauantai 26. toukokuuta 2012

Paalutusta, putkitöitä ja ulkorakennusta

Paalutus saatiin tehtyä onnistuneesti. Lyhin paalu oli 24m ja pisin paalu muistaakseni 25,5m. 16 paalua laitettiin yhteensä. Joitain paaluja jäi käyttämättä, joten vähän pitäisi säästöä tulla (kannattaa tingata hukkapalojen ja mahdollisten jäljelle jääneiden paalujen hyvitys kauppaan mukaan!). Humps vaan, paalut upposivat savivelliin ja vasta ihan lopuksi niitä piti sinne paukuttaa. Aika käteviltä vaikuttivat nuo Lujan pienpaalut, kun ei tullut hukkapalaa kuin noin metrin pätkä. Ne ovat siis 6m pituisia jatkettavia teräsbetonipaaluja. Uusi paalu aloitettiin aina edellisestä jääneellä "hukkapalalla".

Paalutuksen jälkeen apumiehet kaivoivat veden ja viemärin talolle asti. Lisäksi ollaan tehty talon salaojat ja sadevesiviemärit valmiiksi. Pihaa on tasattu talon ympäriltä ja talon pohja on jyrätty, mutta aivan vielä se ei ole käsittääkseni lopullisessa korkeudessaan. Myös paalujen päistä piikattiin raudoituksia esiin, jotta saadaan paaluhatut siihen paremmin kiinni. Koska nämä paalut olivat jatkettavia paaluja, niin ne aina katkaistiin siihen tiettyyn korkeuteen, jolloin ei jäänyt minkäänlaisia rautoja pitkälle. Ensi viikolla tulevat toivottavasti paaluhattujen ja perustusten tekijät. Paaluhattumuotteja nikkaroitiin jo vähän ulkorakennuksen perustusmuoteista. Paaluhattu on siis paalun päälle tuleva olikohan se 60cmx40cm betonimöhkäle raudoituksineen.  Itse perustukset tehdään Soxlex-muoteista.
 
Samaan aikaan ollaan ahkeroitu myös ulkorakennuksen kanssa. Ensin purettiin kaikki perustusmuotit. Niiden alta paljastui kun paljastuikin hieno kiviljalka. Koska oltiin tehty sokkelimuotit laudoista, niin toki siinä näkyy lautakuviointi. Siinäkin piisasi yhdelle ihmiselle hommaa päiväksi, kun irroitteli nauloja laudoista ja vähän perustusmuoteistakin, jotta niitä on helpompi käsitellä. Turvakengät olisivat paikallaan myös emännälle, kun meni jo yksi naula kengästä läpi, vaan onneksi osui juuri varpaiden väliin eikä näin ollen tarvinnut vuodattaa verta eikä kyyneleitä.

Nyt on ulkorakennuksen runko on pystyssä odottamassa kattotuolien asennusta. Myös autokatoksien palkki saatiin onnistuneesti nostettua paikoilleen. Päädyimme lopulta metalliseen palkkiin, joka löytyi nurkista (no ei ihan meidän nurkista) pyörimästä. Finnfoamit (tai vastaavat) on laitettu ulkorakennuksen lämpimien osien kivijalkaa vasten ja tämä osa on täyetty myös soralla. Sora on kuitenkin vielä tasaamatta. Aikaa on kulunut etenkin minulta paljon myös edestakaisin ajeluun ja tavaroiden hakuun. Milloin on haettu 6m putkia pitkillä kärryillä, milloin styrokseja, milloin nauloja. Pitkää päivää on tehty koko viikko ja enemmän tai vähemmän niska punottaa auringosta yhdellä jos toisella. Mutta nyt lienee aiheellista minunkin siirtyä lepotilaan.

Tässä kuvaa ulkorakennuksesta:


 Ja tässä talon pohjaa, vähän jo jyrättynä. Kuvassa näkyy myös vesi ja viemäriputket, salaojien tarkistuskaivo, sadevesinousuja ja pienet paalujen päät, ne leikattiin aina tasakorkeuteen.

perjantai 18. toukokuuta 2012

Vettä piisaa

Tänään on keskitytty tontin kuivatteluun. Kovasti vesi seisoo tallotulla pellolla. Muuten ei ole väliä, mutta paalutuskoneen pitäisi päästä paikalle. Uppopumpulla saa kyllä hienosti pumpattua vettä pois. Ja nyt on aurinkoista luvattu mukavasti.
Tässä kuvaa päivän tunnelmista.
Kuvassa näkyy myös tasattu talon pohja ja osa paaluista ensi viikkoa odottamassa. Meille on tulossa siis kohtuu uudet, betoniset Luja pienpaalut.















Aamusta oli tarkoitus tavata myös sähkösuunnittelijaa. Vaan ei näkynyt suunnittelijaa, eikä puhelimeen vastannut. Harmittaa tietysti, kun oli lapsetkin herätellyt ja kuskannut hoitoon ja toinen ei viitsi vaivautua paikalle.

torstai 17. toukokuuta 2012

Ulkorakennuksen valu

No niin. Jotain edistystä on taas tapahtunut. Ensinnäkin sorapiha on nyt levennetty lopulliseen (?) kokoonsa ja samalla on kaivettu jo talonkin kohdalta ruokamulta pois ja laitettu kangas ja sora tilalle. Putkistoa (salaojat, sadevesi, viemäri) ei vielä ympärille vedetty, kun paalumies tulee vasta ensi viikolla. Mutta paalujen kohdat on merkitty. Toivottavasti ilmat olisivat nyt aurinkoisia, että märkä pelto ehtisi kuivumaan ennen paalukoneen saapumista. Sillä märkää sielä kyllä on.

Koska paalutus lykkääntyi viikolla, niin rohkaistuttiin ja valettiin ulkorakennuksen antura ja sokkeli. Toivotaan, että se ei nyt sitten vaurioidu paalutuksessa. Mutta ei mennyt valukaan ihan täydellisesti. Ensinnäkin pumppuautoa sai odottaa sovitusta puoli tuntia ja myös seuraavaa kuormaa joutui odottamaan puoli tuntia. Lisäksi betoni olisi ilmeisesti saanut olla jäykempääkin. Nyt se oli 16mm kivellä ja notkeus oli S3. Mutta kyllä siitä hyväkin lopulta ilmeisesti tuli (toivottavasti näyttää vielä hyvältä senkin jälkeen kun laudoitus on otettu pois). Vähän vain meinasi betoni pursuta laudan raoista/anturan päältä ja kovasti oli siinä neljällä ihmisellä tekemistä.. Jonkin verran haastetta sokkelin valamiseen lisäsi se, että pohjatyöt eivät menneet ihan täydellisesti ja pohjan korkeudessa oli muutaman sentin heittoja. Näin ollen sokkelin pintaa ei voinut tasata suoraan sokkelimuottin pinnan mukaisesti, vaan laserilla täytyi katsoa, koska pinta on suorassa. Ylijäämästä tehtiin jonkin verran betonilaattoja. Kukaties niillekkin joskus käyttöä löytyy. Myös tierumpua vahvistamaan laitettiin vähän ylijäämätavaraa. Nyt onkin sitten sopivasti taivaalta ropissut välillä vettä valua kostuttamaan. Sade on siis toisaalta ollut hyväksikin.

 
Tänään käytiin vähän koko perheen voimin puuhastelemassa pyhäpäivän ratoksi ja purkamassa ensimmäisiä lautoja valun päältä. Pääsin kokeilemaan myös poravasaraa, jolla tasailin sokkelin päältä poisotettujen lautojen alta paljastuneita epätasaisuuksia betonissa. Isäntä irroitteli pulttilukkoja muoteista. Mukavaa puuhasteluahan tämä rakentaminen on ainakin silloin kun ei ole mitään kiirettä ja myös pienet jaksaa olla apuna tai touhata omiaan. Mutta pitkää päiväähän isäntä on tälläkin viikolla tehnyt. Aamuisin ennen seitsemää tontille, sieltä jossain vaiheessa aamupäivällä töihin ja sieltä taas heti tontille ja illalla kotiin nukuttamaan lapset (kun emäntä on vuorostaan töissä). Mutta kummasti sitä jaksaa paremmin, kun kesää kohti mennään ja on valoisaa.


Tähän on tulossa autotallia ja varastoja.

maanantai 7. toukokuuta 2012

Ulkorakennuksen perustusmuotit pystyssä


Tässä päivitetty kuva meidän ulkorakennuksesta. Siinä alkaa olla siis sokkeli/anturamuotit pystyssä. Tämä oli oikeastaan jo viime viikon saavutus. Enää taitaa puuttua autokatoksen pilarin perustusmuotin tekeminen ja vähän naulaamista. Päätettiin tehdä valu vasta paalutusurakan jälkeen, mikäli se nyt saapuu ajallaan ensi viikolla.

Tänään kun mentiin lasten kanssa aamupäivällä paikalle, yhdellä tontin nurkalla kaivoivat miehet meille vettä ja viemäriä, toisella nurkalla sähkömiehet sähköputkia ja oma kaivurimies kaivoi tontilla sorapihaa levemmäksi. Oikein oli tekemisen makua. Aika paljon saatiinkin tänään aikaiseksi apujoukkojen avulla. Kuorittiin ruokamulta pois sorapihalta, laitettiin suodatinkangas ja leviteltiin sorakasan loppu, vedettiin vähän lisää viemäriputkea ja sadevesiputkea ja tehtiin kaikkea muuta pientä. Sorapiha jäi odottamaan huomenna saapuvaa lisäsoraa ja siitä on tarkoitus jatkaa vielä talon pohja. Myös sähkö tuli kaivettua mittarille asti. Enää puuttuu kytkentä. Ensimmäinen paalukuormakin saapui jo odottamaan paalutusta. Ehdin myös piirtämään melkein valmiiksi asemapiirrokseen, missä menee mikäkin putki, jotta ei tarvitse myöhemmin kaivaa koko pihaa auki, kun jotain putkea etsii. Lapsillakin piisasi niin paljon touhua, että minäkin pääsin oikein lapion varteen. Ja kyllä meilläkin siellä vierähti melkein kellon ympärys. Onneksi sää suosi tänään ja aurinko paistoi.