perjantai 27. tammikuuta 2012

Suunnittelussa takka ja keittiö

Viime viikkoina ollaan yllätys yllätys mietitty kaikenlaista. Ollaan etsitty sopivia takkoja ja juteltu vihdoin jopa muurarin kanssa. Positiivista on, että kaikki kolme, joita ollaan tähän mennessä kysytty ehtisivät kyllä. Vielä on vähän epäselvää muurataanko yksi yhtenäinen möltti vai tehdäänkö toisistaan ikään kuin irrallaan olevat Tiilerin takka ja puuhella. Tiilerin malleista löytyy oikein hyvä puuhellamalli  tai kaksikin (leivinuunilla vai paistouunilla?), mutta ei ehkä ihan täydellistä takkaa. Tai lähinnä ollaan mietitty pintamateriaalia. Molemmissa täytyisi olla sama materiaali ja puuhellaan ei ainakaan rapattu pinta sovi, koska sitä on mahdoton puhdistaa rasvatahroista. Tämän hetkinen suosikkimme olisi vaaleaksi maalattu tiili, mutta ollaan vähän epävarmoja miltä Tiilerin Pikku-Jussi näyttäisi sellaisella ulkokuosilla. Tai sitten kaakeloidaan seinän kriittiset kohdat.

Vihdoin ollaan myös varmistettu kirvesmies ja se on iso helpotus. Ulkorakennuksen perustuspohdinta on myös saatu päätökseen. Niihin on tarkoitus tehdä formut tässä talven aikana itse ja varmaankin sitten kirvesmiehen avustuksella lumen sulaessa valetaan betoniperustukset. Talon perustusten tekijä on vielä hakusessa. Mutta kyllä niidenkin osalta ollaan päädytty harkon sijaan betoniin.
Myös sähkösuunnittelija puuttuu vielä. Huomasin, ettei sähkölaitokselta saa tilattua sähköliittymää, ennen kuin tietää sulakkeiden suuruuden. Ja sen meille kertonee sähkösuunnittelija.

Keittiö on toinen suuri asia mitä on työstetty. Oltiin jo päästy mielestämme parhaaseen mahdolliseen suunnitelmaan. Kunnes  tällä viikolla kävin yhden keittiösuunnittelijan luona ja hänen ehdotuksensa olikin aivan toisenlainen. Täytyy vielä katsoa tämä kortti ennen kuin lähtee kilpailuttamaan eri valmistajia. Värisävyistä itseä miellyttää joko ihan valkoinen tai vähän luonnonvalkoinen tms. Tasoksi tämän hetkinen suosikki on vaalea pähkinä. Parketteja kävimme myös viime viikolla hypistelemässä. Olin ajatellut jotain vaaleaa. Eräs keittiösuunnittelija näytti minulle kuitenkin tietokoneeltaan miltä näyttäisi haluamani keittiö haluamani värisellä parketilla. No kyllähän se minunkin silmiini näytti törkeältä. Ehkä se jonkinlaista tammea sitten saisi olla.

tiistai 10. tammikuuta 2012

Talopakettien vertailu

Ajattelin kertoa vähän syvemmin talopakettien kilpailutuksesta. Kyseessä on nimittäin ihan oma taiteen laji. Meidän taloprojektimmehan alkoi sillä, että aloimme katsomaan valmistaloja. pyysimme myös tarjouksia ja miellyimme ainakin Design-Taloon. Muutoksien vaikeus ja hinta sekä lukuisat vaadittavat kompromissit alkoivat kuitenkin hiertämään mieltä. Lisäksi halusin vertailun vuoksi selvittää, mitä voisi säästää jos ottaisi suppeamman paketin ja hankkii itse urakoitsijat. Tästä alkoi se todellinen talopakettien vertailu.

maanantai 9. tammikuuta 2012

Kaikelaista pähkäilyä

Tässä talven mittaan on tarkoitus saada pohdittua kaikenlaista, mitä voi jo miettiä ja päättää, että kesällä pystyisi enemmän keskittymään rakentamiseen. Lvi- suunnittelijaan ja sähkösuunnittelijaan pitäisi ottaa yhteyttä ensi tilassa. Niinpä olemme yrittäneet miettiä ulkovalaistusta ja sisävalaistusta. Tämä johti taasen siihen, että millainenkohan keittiö meille tulee. No aloimme miettimään keittiötä. Sitten kuultiin, että nyt on laatat olivat kuulemma hyvässä tarjouksessa. No ei auttanut kuin ruveta miettimään minkähänlaisia laattoja halutaan kylppäriin ja kodinhoitohuoneeseen ja miten paljon. Ehkä myös keittiöön? Vaikka tällä hetkellä olen parketin kannalla. Laatat jäi ostamatta, mutta myös takka pitäisi miettiä. Ja muurari. Entä kuka tekee perustukset, harkko vai betoni? Mistä rakennusmiehiä? Tehdäänkö kuitekin maaperätutkimus?

Itse tykkään tehdä listoja, joista saa vetää aina yli sitä mukaa kuin on asia valmis. Muuten asiat vaan pyörii päässä ja tuntuu että niihin hukkuu. Lista on nyt tehty ja jotain siitä on jo saanut poistaakin. Apujoukkojen kanssa mietittiin viikonloppuna keittiötä, kokeiltiin erimallisia, mutta aina palattiin samaan. Nyt olisi siis aika lähestyä eri keittiöfirmoja ja pohtia samalla väritystä. Toistaiseksi olen ajatellut itse miettiä sisustuksen väritystä, vaikka onhan tuo sisustussuunnittelijan palkkaaminenkin mielessä käynyt. Katsotaan.

torstai 5. tammikuuta 2012

Tietä ja sorapihaa

Luvat ovat lainvoimaisia ja tie on tehty. Pikkupakkasia odoteltiin, mutta lähes nollakelissä sitten aloitettiin eikä mennyt pelto onneksi kuravelliksi. Tieliittymä on tehty (kiitos isien) ja murskeet ajettu tielle ja pihaan. Myös ulkorakennuksen pohjaan laitettiin jo mursketta. Se oli tarkoitus peitellä styrokseilla talven varalle. Pinta ehti kuitenkin jo sen verran jäätyä, ettei sitä saatu niin tasaiksesi ettei se olisi rikkonut styrokseja. Näin ollen pyöriteltiin siihen apumiehen kanssa muutamia pyöröpaaleja lämmikkeeksi. Pressut päälle ja trukkilavoja/puita/kiviä painoksi. Mukavasti siihen satoi kunnon lumikerros ennen pakkasia. Toivotaan, että suojaus olisi onnistunut ja keväällä päästäisiin ulkorakennusta aloittamaan aikaisemmin, kuten toivomme.

Täytyy vielä tähän kirjoittaa, että tuossa trukkilavojen yms. painojen etsimisessä (vaikka ne sai kerätä ladoista) hurahti taas yksi ilta kolmelta ihmiseltä. Että ken miettii rakentamista, ottakoon huomioon, että sellaista epäsuoraa rakentamiseen liittyvää oheistyötä on ihan reippaasti (en siis usko, että tämä tähän vielä loppui.). :)

Tässä myös ensimmäinen kuva projektista, näkyy tie ja vähän maisemaakin.